To pravé z Hané i odjinud

Suroviny podle původního receptu:

  • 3 vejce
  • 1/4 l cukru ml.
  • 1/2 l cukety
  • 1/2 l hladké mouky
  • 1/4 l oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 čaj. lžíce skořice
  • troška soli.

Co jsme s tím udělali:

  • 3 vejce z volného chovu
  • 1/4 l cukru-třtinový nerafinovaný, nebo Panela (sušená drcená třtinová šťáva)
  • 1/2 l cukety
  • 1/2 l mouka celozrnná špaldová hladká (používám hladkou do všech receptů-je celozrnná a tak to funguje všude)
  • 1/4 l oleje měním na 200 ml a preferuji slunečnicový, jinak ať si tam dá každý dle sebe.
  • 1 prášek do pečiva(nepoužíváme) lze vyměnit za 2 čajové lžičky jedlé sody nebo vinného kamene.
  • troška soli - nepoužíváme běžnou kuchyňskou, jsou to jen neužitečné prvky. Naší jedničkou je Hymalájská sůl-růžová, jemně mletá, lze do kuchyně použít úplně na vše a ještě si z ní udělat i koupel.

Postup:

Vejce a cukr třeme. Nenechte se odradit tím, že to nemáte jako s mletým cukrem a neustále jsou tam krystalky, ničemu to nevadí, během pečení si s tím trouba poradí sama.

Cuketu nastrouhat na hrubším struhadle, trošku sůl, aby pustila šťávu, chvíli (5 minut) nechat stát a pak ji vymačkat.

Potom už jen přidáme vše do misky s vejci a cukrem, promícháme, vymazat plech (kdo to chce mít hodně vyjímečné, vymazaný plech vysype jemně strouhaným kokosem, kdo má rád kokos je to výborné (jinak vysypat strouhankou nebo moukou)

Plech volíme zase podle sebe. Jestli chcete moučník vyšší, pak menší plech a nebo běžnou velikost plechu (nižší moučník, více porcí)

Pečeme 30 min. Na kolika stupních? To je také na citu kuchařky a podle trouby, takže něco okolo 165-170 °C.

Podáváme jen tak, nebo zase různé varianty-potřít lehce marmeládou a na to čokoládovou polevu. Ale i jen tak jak to vidíte na obrázku je moučník velmi chutný.

Nebojte se experimentovat.