Jsme malý farmářský obchod s posezením v prvním patře, najdete nás v Olomouci v Úzké ulici.
Zaměřujeme se na produkty a potraviny z Hané a okolí v prvotřídní kvalitě.
Neváhejte a přijďte nás navštívit!

Podzimní nálada je u nás v plném proudu. Kuchyň nám rozvoněly sušené hřiby a taky šípky na čaj, ty prostě musí být! A k tomu čaji by se hodil takový rychlý teplý dezertík plný podzimních vůní, co říkáte? 

Tentokrát budou dvě verze, jedna mléčná, ale zato bez dalšího slazení, neboť vyzrálé ovoce to snad ani nepotřebuje. A druhá bude bez laktózy i bez vajec, přičemž té zrovna slušelo i trošičku medu.

DSC 0013

Suroviny:

Švestky nebo ryngle 

Hrušky nebo jablka / my zkusily Hrušeň asijskou z Ovocnářství Mezice

Mletá skořice / Koření od Tetiny

Vanilka či vanilkový extrakt

Šťáva z ½ citronu

Citrónová kůra / pokud nemáte bio citróny, mrkněte se u nás mezi Koření od Tetiny

2 lžíce mletého lněného semínka / najdete v sekci bez obalu

50 g farmářského másla

150 g mandlové mouky či mletých mandlí

1 vejce od slepic z volného chovu

100 ml farmářské smetany

Postup:

Švestky nebo ryngle omyjte, překrojte a zbavte pecek. Jablka či hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na menší plátky. Ovoce nahusto přemístěte do pekáčku, zakápněte citronovou šťávou i vanilkou, zasypte skořicí a nechte cca 40 minut péct na 170°C. 

Mezitím, co se ovoce peče si, připravte drobenku, tak že v misce smícháte mandlovou mouku, citronovou kůru, máslo a bílek. 

Vyjměte pekáč s ovocem z trouby, přidejte 2 lžíce mletého lněného semínka a pořádně promíchejte. Poté nahoru rozprostřete drobenku a nechte ještě cca 15 minut zapéct, aby drobenka zrůžověla.

Zatím, co se bude crumble dopékat, můžete ze zbylého žloutku a farmářské smetany vyšlehat omáčku pudinkového typu, jelikož takový přeliv bude vašemu crumble náramně slušet. 

Podávejte dezert teplý! Studený se taky dá, ale teplý je mnohem lepší!

A teď k té bezlaktózové a bezvaječné variantě:

Jednoduše z receptu vyřaďte tyto ingredience a připravte si drobenku z mandlové mouky, citronové kůry, kokosového oleje a trošky medu a máte vyhráno!

Krásné podzimní dny přeje To Pravé z Hané

DSC 0023

DSC 0040