Jak jsme psali v předchozím článku: Káva je kultura spjata s přípravou… Proto jsme společně s Petrem Rajtem připravili filtrovanou kávu a o správný postup se s Vámi rádi podělíme.
Věřte, že takto je filtrovaná káva mnohem lepší, zvládl ji vypít i náš Pavel, který zarputile tvrdí, že mu káva nechutná. Skvělé je i to, že tímto způsobem lze z obyčejného pití kávy udělat malý obřad, který je započat již samotnou přípravou, a hlavně skutečně lépe chutná. Tento způsob přípravy lze najít také pod názvem dripper, jelikož pro její přípravu se využívá jednoduchý nádstavec - dripper.
Takže jak na to?
Pro dripper je vhodnější hrubší mletí (když umletou kávu promneme mezi prsty, měli bychom cítit písek)
Vhodná gramáž pro přípravu je 5,5-6,5 g na 100ml
Papírový filtr je vhodné přelít vroucí vodou, zbavíme se tak „papírové chuti“ a příprava bude pohodlnější
Zaléváme nevroucí vodou, ideální teplota je 92-96 °C (jednoduše nechte zavařit konvici a necháte 2-3 minuty odpočinout)
Tento způsob přípravy si prosím nepleťte s automatickým překapávačem, ten má vyšší teplotu a kape doprostřed, ale my zaléváme kávu i po krajích, tedy celou.
V první fázi jen kávu přelijeme, vytvoří se špunt a necháme 10–15 sekund rozkvést (tzv. blooming)
Poté kávu jemně přeléváme po dobu 2-3 minut (není vhodné zalít najednou – voda je těžší bude se tedy extrahovat jinak)
Pro více porcí je vhodné s konvicí před podáváním zamíchat, promísí se chutě (nahoře kyselé a dole hořké).