Jsme malý farmářský obchod s posezením v prvním patře, najdete nás v Olomouci v Úzké ulici.
Zaměřujeme se na produkty a potraviny z Hané a okolí v prvotřídní kvalitě.
Neváhejte a přijďte nás navštívit!

 Jak jsme psali v předchozím článku: Káva je kultura spjata s přípravou… Proto jsme společně s Petrem Rajtem připravili filtrovanou kávu a o správný postup se s Vámi rádi podělíme. 

DSC 0196 2

Věřte, že takto je filtrovaná káva mnohem lepší, zvládl ji vypít i náš Pavel, který zarputile tvrdí, že mu káva nechutná. Skvělé je i to, že tímto způsobem lze z obyčejného pití kávy udělat malý obřad, který je započat již samotnou přípravou, a hlavně skutečně lépe chutná. Tento způsob přípravy lze najít také pod názvem dripper, jelikož pro její přípravu se využívá jednoduchý nádstavec - dripper.

Takže jak na to?

Pro dripper je vhodnější hrubší mletí (když umletou kávu promneme mezi prsty, měli bychom cítit písek) 

Vhodná gramáž pro přípravu je 5,5-6,5 g na 100ml

RRMjOxtRE6SQ1SxmRy3VA thumb 4648

Papírový filtr je vhodné přelít vroucí vodou, zbavíme se tak „papírové chuti“ a příprava bude pohodlnější 

image.png

Zaléváme nevroucí vodou, ideální teplota je 92-96 °C (jednoduše nechte zavařit konvici a necháte 2-3 minuty odpočinout)

Tento způsob přípravy si prosím nepleťte s automatickým překapávačem, ten má vyšší teplotu a kape doprostřed, ale my zaléváme kávu i po krajích, tedy celou.

LNHqjFm9RQ2JrWoDrcQqcQ thumb 4656

V první fázi jen kávu přelijeme, vytvoří se špunt a necháme 10–15 sekund rozkvést (tzv. blooming) 

Poté kávu jemně přeléváme po dobu 2-3 minut (není vhodné zalít najednou – voda je těžší bude se tedy extrahovat jinak)

Y8pQD36lSzGAPuO12QaJvQ thumb 465e

Pro více porcí je vhodné s konvicí před podáváním zamíchat, promísí se chutě (nahoře kyselé a dole hořké).

zKVqF38zQPG0qboz99CaA thumb 465d