Jsme malý farmářský obchod s posezením v prvním patře, najdete nás v Olomouci v Úzké ulici.
Zaměřujeme se na produkty a potraviny z Hané a okolí v prvotřídní kvalitě.
Neváhejte a přijďte nás navštívit!

O pár článků zpět jsme se zde zavázali, že vyzkoušíme slané recepty se špaldou a pohankou. Pohanku jsme splnili, tak teď přišla na řadu špalda. Současně byl v naší domácnosti vznešen požadavek na kuře s nádivkou, jako dělává babička. V původním receptu babičky je použita klasická strouhanka, ale proč nezkusit do klasické kuchyně vznést trošku svěžího vánku, a tak jsme raději sáhli po špaldových vločkách.

Podzimní nálada je u nás v plném proudu. Kuchyň nám rozvoněly sušené hřiby a taky šípky na čaj, ty prostě musí být! A k tomu čaji by se hodil takový rychlý teplý dezertík plný podzimních vůní, co říkáte? 

Tentokrát budou dvě verze, jedna mléčná, ale zato bez dalšího slazení, neboť vyzrálé ovoce to snad ani nepotřebuje. A druhá bude bez laktózy i bez vajec, přičemž té zrovna slušelo i trošičku medu.

Receptů na jablečný koláč jsou mraky, proto by se mohlo zdát, že tento recept sepisujeme zbytečně. Na naší prodejně můžete pravidelně vídat špaldový koláč s jablky, je velice dobrý tím, jak je šťavnatý, avšak člověk s intolerancí lepku opět zapláče. 

Máme pro vás tedy jeho bezlepkovou variantu, kterou si rovněž může dát osoba netolerující laktózu i vejce, a je bez přidaného cukru, protože jablka jsou sladká dost. Navíc obsahuje jen pár surovin, které u nás na prodejně běžně seženete a domácí pečení je teď v módě, tak buďte IN pojďte do toho s námi.

Pizza patří bezesporu mezi populární jídla, možná proto nás při listování knížkou Zdeňka Šmajstrly POHANKA ve mlýně a v kuchyni zaujal právě recept na pohankovou pizzu. 

Limonády z vodního kefíru jsme si přáli vyzkoušet celé loňské léto, jen nebylo nikoho v okolí, kdo by TIBI krystaly měl a podaroval. Letos se to povedlo! Takže, třikrát hurá, můžeme limonádovat!!! 

 Dnešní doba je plná stravovacích směrů, sotva bylo in být vegan a raw strava, velice rychle tento trend vystřídalo cukrfree, paleo a low carb stravování. My se však v tomto článku vrátíme v čase, zaměříme se na jídelníček našich předků, jejichž podstatnou část denního jídelníčku tvořily obiloviny-tehdejší, tedy nešlechtěné. 

Pamatujete na starý dobrý poctivý pribináček? Nám ještě ve školce dávali tzv. Míšu, našlehaný tvaroh zalitý čokoládou, to byla panečku mňamka! Láska k tvarohovým dezertům nás s věkem neopustila a díky farmářským produktům si můžeme vyrobit i celý pribiňáčkový dort, byť jsme zase o nějaký rok starší anebo jen tak, jak říká babička: „Ať máme něco ke kávě.“ Přestože ctíme staré dobré recepty babiček, je tento dort vymazlený tak, že do něj není přisypán ani gram obyčejného cukru, ani gram obyčejné mouky. 

Sójové mléko u nás nehledejte

Mnoho zákazníků k nám zavítá s dotazem, zda náhodou nemáme v nabídce i sójové mléko. Od té doby, co zrušili nedaleký obchod se zdravou výživou se u nás po sójovém mléku shání čím dál více lidí. A my ho opravdu nemáme! Ani se tento produkt zahrnout do naší nabídky nechystáme. V dalších řádcích se Vám pokusíme vysvětlit proč.

 Jak jsme psali v předchozím článku: Káva je kultura spjata s přípravou… Proto jsme společně s Petrem Rajtem připravili filtrovanou kávu a o správný postup se s Vámi rádi podělíme. 

Na návštěvu pražírny Gape jsme se velmi těšili, jelikož s Petrem Rajtem spolupracujeme již od samého začátku našeho působení v To pravé z Hané, protože i on v tomto období začal budovat svoji pražírnu. Jsme rádi, že je jeho káva stálicí našeho sortimentu a z této spolupráce máme skutečně radost.